söndag 30 oktober 2016

Book haul

Idag har jag tänkt dela med mig av vilka nya böcker som jag har fått hem! Jag har ju den enorma turen att jobba extra i en bokaffär och därtill ha världens bästa chef som låter mig följa med på Förläggardagar! Det är superroligt! Första kvällen äter man en trerätters middag tillsammans med andra bokhandlare, förläggare och författare. Det är alltid en fantastisk stämning! Dag 2 så är det en heldag då man lyssnar på när förlag och författare berättar om sina nya böcker. Dagen avslutas med att man helt enkelt får med sig en hel hög med böcker hem som läsex! Så, det är dem jag ska skriva om lite idag! Längst ner i inlägget hittar ni en lista om det är något som är svårt att läsa. 


Men här har vi då första högen! Vi fick båda LEONA böckerna vilket jag tycker är superintressant. Slutet på sommaren är inte riktigt min vanliga stil, men när Motte berättade om den så kunde jag inte inte bli intresserad! Samma sak gäller egentligen de andra böckerna också. Jag läser mest Unga Vuxna och/eller fantasy på någon nivå, men det är inte så mycket inom den genren på de här träffarna. Men ändå så blir man så sjukt taggad på att läsa dem när man hör författarna prata om dem själva!

Här är då den andra högen.

Det är några intressanta böcker här också, men här är det även några som kommer att bli presentböcker. Boken om Trump exempelvis, jag vet inte om jag är supersugen på att läsa den eller om jag ska bränna den på bål.. men troligtvis alternativ 1. Sedan var det en bok som jag missade på bilderna, Tio tankar om arbete av Bodil Jönsson.

Så, det var böckerna som jag fått den här månaden! Det kommer att räcka en väldigt lång tid framöver och jag önskar verkligen att jag har mer tid att läsa. Men tids nog så kommer det nog att gå. Den som jag är mest sugen på att läsa nu är Kvinnor i strid

Bild 1:
Björnstad av Fredrik Backman
Kvinnor i strid av Anna Larsdotter
Mamma är bara lite trött av Sara Beischer
Leona - Tärningen är kastad &
Leona - Alla medel tillåtna av Jenny Rogneby
Bländad av Petra Holst
Slutet på somaren av Anders de la Motte
Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig av Martina Haag och Clara Block Hane

Bild 2:
Gud är större av Antje Jackelén
Kvinnor i strid av Anna Larsdotter (exemplar nr 2)
Trump och vredens amerika av Laura och Saska Saarikoski
Några rader till svartåns finaste krokodil av PeKå Englund
Falkens döttrar av Elvira Birgitta Holm
Florence Stephens förlorade värld av Lena Ebervall och Per E Samuelson
Forever Young av Johan Ripås



fredag 28 oktober 2016

Bokidéer är svårt, eller?

Jag har sagt att ett inlägg i veckan ska handla om skrivande, och idag hade jag tänkt skriva lite om idéer. Jag är inte ännu en publicerad författare, men ändå så har jag fått frågan "Hur kommer du på allt?". Det är enkelt att svara att "det bara kommer", men det stämmer inte alltid. Det manuset som jag skriver på nu vet jag faktiskt inte när jag fick idén till. Den har utvecklats sedan jag gick på gymnasiet. Nu är jag iaf på manus två och har kommit lite mer än halvvägs med det, vilket är kul.

När jag bodde i USA så tyckte jag ett tag att jag drack alldeles för mycket latte på dagarna. Så jag kom på en regel för mig själv. Varje gång jag dricker en latte, så ska jag skriva ner 3st bokidéer. Till min hjälp hade jag det här fina "blocket". Den är 11x7,5cm stor och passar perfekt att ha med sig i handväskan.


Det intressanta med den här taktiken var att jag faktiskt fick väldigt mycket lättare för att komma på olika historier. Det kunde vara allt från fantasy-berättelser till seriösa romaner om uteliggare. Första gången jag satte mig ner efter att jag börjat men min nya regel så tog det mig hela latten och lite till att faktiskt komma på något alls. Men det blev väldigt mycket lättare och jag kom på mig själv med att helt plötsligt komma på nya idéer när jag bara var ute och gick.

Mina tankar kring det här är att det faktiskt går att träna upp hur "bra" man är på att fantisera. Det går att träna upp sin förmåga att se historier överallt. Lite jobbigt för min familj kanske, de lär nog hamna i mina böcker allihopa förr eller senare. Men än så länge är ingen med iaf.

Men hur tror ni att det är? Jag har fått höra från annat håll att antingen har man fantasi eller så har man det inte. Men jag tror faktiskt inte det. Jag tror att det snarare är något som man faktiskt kan träna upp och när det väl är igång så flyter det bara på och historier kommer oftare än man hinner skriva ner dem.


onsdag 26 oktober 2016

Bortom Portalen

Namn: Bortom Portalen 
Förlag: Fafner förlag
Serie: Ingen
Språk: Svenska
Sidor: 222

Handing från baksidan:
Tondöva zombier, dunkla speglar, dränkta världar och en ondska bortom tid och rum. Fantastikportalen presenterar stolt elva noveller från några av Sveriges vassaste fantastikförfattare.


Omdöme:
Det är lite svårt att sammanfatta så många olika berättelser och nästa gång ska jag nog försöka skriva lite omdömen efter 3-4st istället för på hela boken. Det var 11 väldigt bra noveller i den här samlingen och jag har redan några favoriter som jag nog kommer läsa om. Alla noveller med författare hittar ni längst ner i inlägget.

Det är spännande världar som finns med i den här boken och varje novell är ett konstverk i sig. Den absoluta favoriten måste jag nog ändå säga var Sjung, kära syster. Genom hela berättelsen så hörde jag fiolmusik i huvudet och jag rycktes med i de två systrarnas berättelse.

Jag rekommenderar starkt den här boken till alla som vill ha små, rika, berättelser med fantastik!


Noveller med författare:
Emma 2.0 av Anita Mederyd
Marina av KG Johansson
Tidsögat av Hans Olsson
De vita av Boel Bergmann
Sjung, kära syster av Marcus Olausson
En hemlighet i öknen dold av Lupina Ojala
Irrbloss av Linda Hallgren
Oppenheimer Blues av Love Kölle
Väskan av Ida Tellestedt
De Tomma av Alexandra Alexandersson
Jormungand av Oskar Källner

söndag 23 oktober 2016

Två veckor

Det har nu gått två veckor sedan jag skrev här sist och det är med blandade känslor jag skriver nu. Jag funderar på att ta en ordentlig paus från bloggen igen, samtidigt som jag verkligen vill ha kvar den. Jag har inte läst något på säker två eller tre veckor, så jag har iaf bestämt mig för att jag ska pausa Kaffe med rån och försöka mig på någon annan bok. Jag hamnar alltid i lässvackor om jag inte riktigt gillar boken jag läser.

Jag ska försöka att få upp tre inlägg  i veckan nu ett tag och se om jag kan få tillbaka lusten för att leka med bloggen. Jag känner just nu att det nog kommer att gå enklare för mig om jag har en bestämd plan över vad jag ska göra med bloggen. Ett inlägg kommer att handla om läsning, så antingen vad jag läser nu, en recension eller något som jag kanske är nyfiken på. Ett inlägg kommer att handla om mitt skrivande och eventuella tankar kring det och uppdateringar om hur det går för mig. Det sista inlägget tror jag kommer att bli lite blandad kompott och lite vad jag känner för just då. Det kommer fortfarande att ha någon litteraturkoppling, men jag vet inte hur mycket.

Så det här är min plan just nu. Ni kan alltid kika in på Instagram där jag lägger upp lite bilder, elinasbokliv. Jag hoppas att alla där ute har haft en underbar helg och ser fram emot jobbveckan igen!


fredag 7 oktober 2016

Celephaïs & Azathoth

De här två berättelserna är mer "drömberättelser" än de egentligen är skräck, enligt översättaren Oskar Källner, och jag kan inte annat än att hålla med honom.

Celephaïs handlar om Kuranes, en man som växt upp i rikedom men som nu bor själv och lever för att hitta världen Celephaïs i sina drömmar. Det är en väldigt fin, men sorglig berättelse. Han lever så mycket i sina drömmar att hela verkligheten blir tråkig och meningslös. Väldigt sorgligt, men ändå inte. Kuranes är lycklig där. Han lever och har det bra där, i sina drömmar.

Azathoth var väldigt kort, 2 sidor, och handlade om en man. Mannen fick vara med om en vandring genom de rymder till vilken världens drömmar hade flytt.
Mer än så kommer jag inte att skriva om handlingen, den är som sagt väldigt kort. Även den här berättelsen är väldigt drömmande och svävar ut från det vakna medvetandet.

Båda novellerna var väldigt bra, men jag gillar speciellt Celephaïs, mycket tror jag för att den var lite längre och jag kunde skapa lite mer av en relation till den. Samtidigt kan jag mycket väl läsa om Azathoth ganska snart, så de båda får väldigt bra betyg.

Det är Oskar Källner som har översatt novellerna och ni kan hitta dem på fafners hemsida.

torsdag 6 oktober 2016

Jobbig vecka

Ja, bland mina utkast här på bloggen ligger 6 st idéer till framtida inlägg som jag hade tänkt börja med den här veckan. Men tyvärr har ingen av dem blivit skrivna. Det har varit en jobbig vecka med mycket att göra både med jobb och privat och för att toppa det så hade vi inbrott i bilen med. Så böcker, blogg och läsning har fått vila lite. Jag hoppas att jag ska komma igång igen efter helgen, men tills dess får ni nog hålla till godo med instagram. Ha en trevlig helg på er där ute!


lördag 1 oktober 2016

Smartpen

Idag blir det tyvärr ingen lördagshistoria. Jag tänkte däremot att jag skulle ge er ett tips! Som dyslektiker kan det ibland krävas lite knep och knåp för att klara av skolan, så idag skulle jag vilja tipsa er om Smartpen!

Tagen HÄR
Den här pennan är en helt vanlig bläckpenna, men ändå inte. Den kan nämligen både skriva och spela in ljud! Sedan, efter föreläsningen, så kan man peka med pennan på ett ord i blocket och den börjar spela upp ljudet där ifrån!

Det här är helt perfekt på föreläsningar eller möten där man kanske vill anteckna men ändå hänga med ordentligt. Då startar man bara pennan, antecknar lite nyckelord eller ritar en bild och efteråt kan man sätta sig i lugn och ro och lyssna igenom det och göra noggrannare anteckningar.

Min penna har 2GB minne, men det finns mer avancerade. Man kopplar in den till datorn för att ladda den. Med ett speciellt program får man även upp ljudfilerna och bilder på bladen i blocket! (Det är nästan lite läskigt!)

Tagen HÄR

Den här pennan är super och jag kommer helt klart att fortsätta använda den även efter att skolan är klar. Jag köpte den HÄR, men den finns även HÄR. Det är de enda två ställena som jag har hittat den på iaf.


Jag ska vara noga med att påpeka här att det här inlägget inte är sponsrat, jag bara gillar pennan! :)